Хванаха двама от най-големите телефонни измамници в страната
Хванаха двама от най-големите телефонни измамници в страната / Thinkstock/Getty Images

Пловдивската полиция е арестувала двама от най-големите телефонни измамници - Димитър Серафимов - Келеша и братовчед му Серафим Серафимов.

Те са заловени при специализирана акция на органите на реда и срещу тях Пловдивската прокуратура е повдигнала обвинения.

"Муле" на телефонни измамници се разкая за участието си в схемите (ВИДЕО)

Това съобщиха на съвместна пресконференция директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Христо Разсолков, заместникът му и представители на Окръжна и Районна прокуратура - Пловдив.

Двамата измамници са действали на територията на цялата страна, като са използвали румънски телефонни карти и са били изключително добре организирани.

До залавянето им се стига, след като на 23 юли т.н. „муле", което е трябвало да вземе 2000 лева от възрастна пловдивчанка за „получаване" на колетна пратка от Германия, се усъмнило и уведомило полицията. В резултат на това, пет дни по-късно е проведена специализирана полицейска операция на територия на с. Градище и град Левски в Плевенско, при която са задържани Димитър Серафимов и братовчед му.

Телефонни измамници отмъкнаха над 7 000 евро от възрастна шуменка

Още две лица, участвали в измамната схема, са обявени за национално издвирване. Това са Галя Паскалева и Господин Господинов - също от с. Градище, които живеят на семейни начала, като при претърсванията по домовете им са намерени вещи, съотносими към воденото досъдебно производство.

За последната една година Областна дирекция - Пловдив е провела 10 специализирани полицейски операции по линия на телефонните измами, при които са задържани 17 лица, действали на територията на Карлово, Асеновград и Първомай.

През първите шест месеца на 2016 година телефонните измами са с 130 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, а разкриваемостта се е повишила с 4%.