Акушерка размени бебета
Акушерка размени бебета / Sofia Photo Agency, архив

Две бебета са били разменени при изписването им от родилното отделение на горнооряховската болница тази събота.

Сигналът към медиите на едно от потърпевшите семейства бе потвърден от управителя на лечебното заведение д-р Георги Вашков.

Пеленачетата са били със съседни номера и трябвало да бъдат дадени на родителите им в един и същи ден. Децата са родени също в един и същи ден - на 27 март. Едното семейство е от град Елена, майката се казва Вероника Лазарова. Другото бебе е от Първомайци с майка Бояна Иванова.

На път към вкъщи една от майките забелязала грешката и се върнала обратно в болницата, където оправили недоразумението. Бебетата били разменени от акушерката Маруся Бижева, която има дългогодишен стаж в АГ-отделението на болницата.

Заради допуснатата небрежност жената е наказана с последно предупреждение за уволнение, тъй като това нейно действие е недопустимо, коментира д-р Вашков. Той обясни, че акушерката до момента не е имала други провинения и това я е спасило от уволнението. Д-р Вашков е разбрал за инцидента още в събота, в понеделник е изслушал доклада на завеждащия отделението за случая и е наложил дисциплинарната санкция.

Горнооряховската болница се прочу преди повече от две години със скандалния случай с така нареченото „бебе във фризера". Тогава лекари дори бяха задържани, а стенограмите от записите на телефонните им разговори бяха обявени публично.