Актьорът Тодор Колев е бил агент на ДС
Актьорът Тодор Колев е бил агент на ДС / netinfo
138 агенти и секретни сътрудници на Държавна сигурност са били депутати в 6-те парламента от 1990 г. досега. Това оповести с решение Комисията по досиетата.

След проверката на комисията е установена принадлежност към бившите служби на Държавна сигурност на експремиера - депутат в три парламента и бивш лидер на БСП, Жан Виденов. Той е бил съдържател на явочна квартира в Пловдив с псевдоним Дунав.

Сред агентите са още лидерът на Българския бизнес блок Жорж Ганчев, който е бил сътрудник на Второ главно управление на ДС с псевдоним Жорж.

Има данни и за актьора Тодор Колев, който е проверяван като депутат от Великото народно събрание. Той е бил агент на Софийско градско управление на ДС. Вербуван е през 1987 г. и е сътрудничил под псевдоним Петров.

От сегашния парламент агенти на Държавна сигурност са 19 депутати, сред които оповестяваните вече Ахмед Доган – лидер на ДПС, Петър Берон, Красимир Каракачанов, избраният вече за евродепутат Евгени Кирилов, Юнал Лютфи.

Сред неоповестяваните досега действащи депутати са имената на Тодор Батилов, Пламен Ранчев, Стоян Витанов, Георги Юруков, Марко Мечев и Добромир Задгорски от левицата, Ваньо Хърков, Георги Георгиев и Станислав Станилов от „Атака”, Бойко Ватев от Български народен съюз.

Комисията изнася данни и за Лютви Местан и Рамадан Аталай от ДПС, както независимите Йордан Величков и Станчо Тодоров.

Сред неоповестяваните в двата доклада досега имена е и това на Стоян Денчев, депутат в 37 Народно събрание, както и Гюнер Тахир – агент на 3-то управление ВКР под псевдоним Георгиев.

Старозагорският митрополит Галактион също е включен в списъка на сътрудниците на бившата ДС. Висшият духовник е бил агент на ДС с псевдоним Мишо и е работил по задачи поставени на VІ, ІІІ и І управление. Митрополит Галактион е бил вербуван на 23 септември 1981 г. от оперативния работник Петър Хайтов. Дядо Галактион е бил народен представител в 36 Народно събрание.

За първи път се оповестява името и на ген. Любен Гоцев, бивш заместник-министър на външните и вътрешните работи и заместник-началник на външното разузнаване на България.