Според него е трудно да се постигне колективен имунитет до края на годината
Не бихме могли да го постигнем сериозен колективен имунитет при този темп на имунизация. Сега все повече се смята, че трябва 90 на 100  да е ваксинирано или преминало през заболяването. Това заяви акад. Богдан Петрунов  в ефира NOVA.

Експертът смята, че до края на годината у нас трудно може да се говори за колективен имунитет.  

Той посочи, че е възможна и за четвърта вълна на COVID-19 заради голямата изменчивост на вируса и допуска, че ще има постоянно разработване на нови ваксини по подобие на грипните. Петрунов напомни, че вече има южноафрикански, берлински, румънски и други варианти на коронавируса. Според него някои от вариантите ще изчезнат, но други може да се окажат по-сериозни.

Над 1000 нови случая на COVID-19, 38 души с инфекцията починаха

Проф. Петрунов обърна внимание на информацията от здравните власти, че е възможно да има и нов вариант, засечен при две жени от Северна България. Резултатите още се проучват.

„Нас трябва да ни тревожи изменчивостта на вируса. Той муъира постоянно. Някои от вариантите могат да продължат да съществуват по-дълго и да са сериозен проблем“, отбеляза академикът.

Алергологът каза, че някои от компаниите вече разработват трета доза на ваксината, която да се поставя през ноември, например. Той обясни, че не препоръчва смесването на иРНК ваксина с векторна, защото няма категорични данни за безопасността. По думите на акад. Петрунов хората, сложили първа игла на AstraZeneca, спокойно могат да си сложат и втора.

Най-разпространената мутация е направила новия коронавирус уязвим на антитела

Специалистът смята, че неправилно се тълкува становището на ЕМА относно появата на тромби.

„В текста от ЕМА става въпрос за вероятна реакция, която не е доказана“, отбеляза той.

Според него образуването на тромби са рядкост. Тромбемболия обаче се среща често при заболяване с коронавирус.
NOVA