/ БТА
Съвместната противоминна група в Черно море, за създаването на която бе подписано споразумение между България, Румъния и Турция, може да заработи през април-май, каза във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той уточни, че по отношение готовността на екипите няма притеснения, тъй като трите държави отдавна работят в съвместни учения. Ефтимов припомни, че за да заработи реално групата, е нужно Турция да ратифицира споразумението. Министърът на отбраната Тодор Тагарев допълни, че групата ще бъде отворена за участие и за други съюзнически страни от НАТО, но без кораби, тъй като операцията ще се реализира според правилата на Конвенцията от Монтрьо. Той подчерта, че сформирането на групата помага за намаляване на рисковете за корабоплаването. Тагарев допълни, че командването на групата ще бъде на ротационен принцип.

Командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов посочи, че от една година военният флот не е работил по фактически сигнал за плаващи морски мини. Получавани са сигнали, но нито един от тях не е бил реален. От началото на тази година не сме получавали сигнали, допълни Михайлов. 

Ефтимов коментира още, че един от приоритетите, по които се работи в момента, е модернизацията на Военноморската база във Варна. По думите му военното пристанище не е ремонтирано от десетилетия и е необходимо да се създадат условия за новите кораби на ВМС. Вече има проект за модернизирането на базата и в момента той се съгласува с различни институции, допълни Ефтимов.

Министър Тагарев и висшите офицери бяха гости на откриването на новия дълбоководен комплекс във Висшето военноморско училище във Варна. Центърът дава възможност за отработване на широк спектър морски спасителни операции и подготовката на силите на ВМС, Военновъздушните сили и на специалните части на армията. Басейнът е 12 на 25 метра, като дълбочината му достига до пет метра. Съоръжението е снабдено с различни системи и тренажори, включително за генериране на вълни и изкуствен дим. Сред гостите на откриването на центъра бяха премиерът Николай Денков, депутати, офицери, представители на местната и държавната власт, на морската общественост.

След демонстрациите на новото съоръжение министър Тагарев коментира пред журналисти, че изграждането на отбранителните способности включва и усъвършенстване на военното образование. Според него комплексът на Висшето Военноморско училище (ВВМУ) е впечатляващ и трябва се мисли как да бъдат подкрепени и другите военни училища в страната. Специална програма по тази тема не сме разработили, зависи от тяхната инициативност, коментира министърът.

За новите машини за Сухопътните войски Тагарев посочи, че има график за финансиране на този проект, като страната ни е направила първата вноска. Той припомни, че всички плащания по проекта трябва да приключат през 2027 година, доставката на машините ще бъде в средата на 2028 г.

Министърът каза още, че предстоящото учение на НАТО „Непоколебим защитник“ ще бъде изключително мащабно с прехвърляне на войски от Северна Америка към Европа. Сценарият предвижда отбранителни действия в северната част на източния фланг на НАТО, а на наша територия към момента не се предвижда присъствие на чужди войски и провеждане на активни действия, обясни министърът. По думите му България ще участва с офицери в щабовете на НАТО и с компютърно подпомагане.

Тагарев подчерта, че присъствие на наши военни в операцията в Аденския залив не се предвижда. Обсъжданият вариант е страната ни да има офицери в щаба на операцията, които няма да са на място физически.

За предстоящата ротация в правителството Тагарев посочи, че няма притеснения и тя зависи от решението на политическите партии.
Данаил Войков, Мила Едрева/БТА