/ БГНЕС
Апелативният спецсъд на втора инстанция осъди бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева на 8 години лишаване от свобода, предава БГНЕС. 

Десислава Иванчева дело Биляна Петрова Петко Дюлгеров
БГНЕС


Заместничката на Десислава Иванчева – Биляна Петрова получи 7 години затвор. Бившият районен кмет на Младост Петко Дюлгеров е осъден на 6 години затвор. 

Съдът намери, че не са налице основания да измени на мерките за неотклонение на тримата. Той потвърди мерките „домашен арест“.

Прокуратурата иска по-тежки наказания за Иванчева, Петрова и Дюлгеров

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок.

„Ние сме абсолютно невинни. Продължаваме напред и въобще няма да се дадем ", заяви бившата кметица на Младост пред медиите. „Делото отива със сигурност на Върховен съд, още днес ще пусна жалба“, каза адвокатът й Николай Хаджигенов. „Аз отново не чух нито една дума за какво съм осъдена“, заяви Биляна Петрова.

Прокурор Тихомир Стоев каза, че има 15-дневен срок както за жалба така и за протест пред ВКС. Той каза, че касационният протест е нещо, което не може да бъде спонтанен акт, то трябва да бъде обмислено сериозно и той ще го направи това в следващите дни.

Припомняме, че на първа инстанция бившата кметица на столичния квартал „Младост” беше осъдена на 20 години затвор. Тя и заместничката й бяха признати за виновни, че са поискали подкуп от 187 500 евро. Тогава втората подсъдима - Биляна Петрова, получи 15 години лишаване от свобода, а посредникът в схемата Петко Дюлгеров - 12 години.

Десислава Иванчева дело Биляна Петрова Петко Дюлгеров
БГНЕС


Прокуратурата обаче поиска по-тежки наказания за тримата. Защитата пък призова те да бъдат оправдани. Адвокатите твърдят, че в случая става дума за провокация към подкуп. 

Гледат делото „Иванчева“ в Апелативния спецсъд

Десислава Иванчева дело Биляна Петрова Петко Дюлгеров
БГНЕС

Десислава Иванчева дело Биляна Петрова Петко Дюлгеров
БГНЕС

 

През април 2018 г. бившата кметица на столичния район "Младост" и нейната заместничка Биляна Петрова бяха задържани при спецакция на прокуратурата в центъра на София, а в колата им беше открита голяма сума пари. Според държавното обвинение Иванчева и Петрова са поискали подкуп от 500 000 лева от бизнесмена Александър Ваклин. Срещу тази сума те трябвало да разпишат разрешително за строеж. Делото претърпя множество обрати на първа инстанция. Според първоинстанционния съд е имало искан, но неполучен подкуп. Така случаят стигна до Апелативния спецсъд. 


 
NOVA