76 жени станали жертва на трафик за пет месеца
76 жени станали жертва на трафик за пет месеца / снимка: Sofia Photo Agency

38 досъдебни производства за трафик на хора са приключени през последните пет месеца. Това съобщи заместник-главният прокурор Христо Манчев на кръгла маса "За и против легализирането на проституцията в България". Форумът е организиран от Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет.

76 са пострадалите жени при тези 38 досъдебни производства, 7 от тях са непълнолетни, а 2 са чужди гражданки. В България най-строго се наказват сводниците и хората, които предоставят помещения за проституцията, докато жените се считат за жертви, обясни заместник главният прокурор. Въпреки това обаче има текст в Наказателния кодекс, който дава възможност да се преследват и проститутките – за доходи, получени от не обществено полезен труд с морално укоримо поведение.

Според Манчев частично въпросът е решен с въвеждането в данъчните закони на данък за компаньонките. Той посочи и че проституцията е на 3-4 чясто в скалата на доходите от организираната престъпност.

В България се води дискусия за или против легализацията на проституцията, но според заместник главния прокурор в момента натежават принципите тя да не се легализира.

Вторият секретар на посолството на Холандия в България Анри ван Менс посочи, че през 2000 г. в Холандия е отменена забраната за публични домове, но това не е решило проблема с проституцията, не е намалял броят на проститутките със сводници и на непълнолетните в тази професия, и не е получил очаквият резултат.