705 инцидента в армията през 2007г. отчетоха военните пред президента
705 инцидента в армията през 2007г. отчетоха военните пред президента / netinfo
705 са инцидентите в Българската армия през 2007 година. 319 от тях са при и по време на изпълнение на служебните задължения, като при тях има 4 загинали. Това съобщи генерал Галимир Пехливанов, заместник началник на Генералния щаб на армията след провеждането на разширено заседание на Военния съвет към началника на Генералния щаб.

Ген. Пехливанов подчерта, че в сравнение с 2006 г инцидентите в армията са намалели с 5%. В извънслужебно за военнослужещите време инцидентите са 386 с 51 смъртни случая, от които 26 по здравословни причини.

В мисиите зад граница инцидентите са свързани само с нарушения на стандартите за изпълнение на задачите. Кражбите и установените липси при инвентаризация са констатирани 80 пъти. На горещия антикорупционен телефон са подават сигнали, но няма доказани случаи на корупция, категорично каза ген. Пехливанов. Той допълни, че въпросът за внасянето и употребата на наркотици сред военнослужещите не е проблем „по-голям от минималния за живота извън армията".

Относно помощна на армията във възстановяването на щети след различни бедствия и аварии през м.г въоръжените сили са изразходвали 500 000 лв., които обаче според ген. Пехливанов са възстановени в края на годината и за съжаление не е могло да се ползват за чисто армейските дейности. Той допълни, че пари в бюджета на армията не са предвидени за помощ при бедствия т.г, но въпреки това вече 150 000 лв. са изразходвани за подкрепа на бедстващи от зимата.

Разширеното заседание на Военния съвет към Началника на Генералния щаб на Българската армия се проведе в Националния военно учебен комплекс „Чаралица" край Горна Малина. В него участие взеха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов, министърът на отбраната Веселин Близнаков, началника на ГЩ на БА ген. Златан Стойков и висшите командири на различните родове войски.