6 села в Радомирско протестират срещу софийския боклук
6 села в Радомирско протестират срещу софийския боклук / netinfo

Близо 200 жители от радомирска община протестираха в село Кленовик срещу депонирането на столичните отпадъци в рудник „Иван Русев”.

В рамките на един час жители на радомирските села Житуша, Кленовик, Негованци, Жедни извор, Друган се събраха в село Кленовик. Сред недоволните имаше представители на всички възрасти. Сред тях бяха кметът на Житуша Георги Алексов, общинският съветник от Радомир Оля Йорданова и председателят на КНСБ за региона Наташа Ангелова.

Сред скандиранията „Не на боклука”, "Искаме въздух, искаме чиста вода" и надписите „На София боклука няма място тука”, "Не продават селата си" отец Иван отслужи молебен управляващите да се вразумят. 

Множеството застана на пътя в село Кленовик, по който ще минават камионите със смет към площадката. Те заявиха, че са готови да легнат на шосето, ако тежките возила тръгнат към селото им.

Протестиращите казаха, че се чувстват предадени от земляка си, президента Първанов, и обещаха, ако сметището заработи, да му построят вила там за тяхна сметка.

В 6 радомирски села има подписки срещу бъдещото депо. Кметовете са депозирали и искане за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет в Радомир.

По време на протеста техника ремонтираше неасфалтирания от 15 години път през Житуша и Кленовник, водещ до рудника.

Местните са обезпокоени и от това, че в близост до нарочения терен са каптажите за питейна вода за 2500 души.

Не се сетиха за шосето ни 15 години, а сега започна ремонтът му. За нас това е знак, че някой ни е обрекъл на мръсотия, без да ни пита, категорични са протестиращите.