500 пловдивчани се срещнаха с червените министри в Пловдив
500 пловдивчани се срещнаха с червените министри в Пловдив / cнимкa: Sofia Photo Agency

Правото на информация и на добро управление са основа на ЕС. Така лидерът на пловдивските социалисти Захари Георгиев обобщи смисълът на снощната среща в Пловдивския панаир, предаде БГНЕС.

Около 500 граждани се срещнаха и разговаряха с министри и депутати на БСП. В дискусията Румен Петков акцентира върху постиженията на правителството, в социално – икономическата сфера и подчерта приоритетите на кабинета за следващата година.

Министърът на финансите Пламен Орешарски цитира статистиката, според която доходите на населението са се повишили 22% в сравнение с миналата година. Инфлацията е функция на този процес, но ние се опитваме да балансираме между различните нужди поясни министърът. Според него актуализацията на пенсиите през следващата година ще бъде на по-високо равнище.

По-рано той и министърът на транспорта Петър Мутафчиев се срещнаха с Пловдивския бизнес. От срещата стана ясно, че целта на правителството е да наложи макроикономическа и фискална стабилност. Финансовият министър прогнозира още икономически растеж над 6%, въпреки колебанията в цените на петрола и храните. Според него няма да има промени в активните ставки на горивата, както и на ДОД.

Малко преди финала на срещата в Панаира пристигна и културния министър Стефан Данаилов. Пред пловдивчани той посочи сумите, които подчиненото му министерство инвестира в културните институции на града. Още 1 100 000 лева ще отпусне Министерството на културата, за да бъде завършена камерната сцена на драматичния театър. До момента са отпуснати 100 000 лева за оперно филхармоничното дружество. Министър Данаилов обясни, че през последните две години кукления театър в Пловдив е получил 140 000 лева. Стана ясно, че наесен в града на тепетата ще стартира национален преглед на любителското изкуство, който ще продължи до месец март.

Рейдът на министри и депутати ще продължи и през следващите три дни на Пловдивска област, в понеделник министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще открие в Пловдив Център по образна диагностика в Университетската болница "Свети Георги". Инвестицията за този център е на обща стойност над два милиона лева.