50 млн. повече за МВР предвиждат в бюджет 2011
50 млн. повече за МВР предвиждат в бюджет 2011 / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
50 млн. повече за МВР предвиждат в бюджет 2011
33180
50 млн. повече за МВР предвиждат в бюджет 2011
  • 50 млн. повече за МВР предвиждат в бюджет 2011

С 5% повече от тази година ще бъдат парите за Министерството на вътрешните работи в бюджет 2011, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Ведомството ще получи с около 50 млн. лева повече за издръжка от държавата според разпределението, уточни той.

„Ние ще направим всичко възможно да се вместим в бюджета", обеща вътрешният министър. „МВР има доста орязан бюджет и, знаете, миналата година колко проблеми имаше и каква беше реакцията опозиционните партии и по-специално в комисията по вътрешен ред и сигурност на г-н Миков, който каза, че бюджета за 2010-а е недостатъчен за функционирането на министерството. 2010 г. ние сме с бюджет 950 млн. лева. Бюджетът, който се предвижда за 2011-а, е с 5% по-висок", заяви той.

Цветанов обясни, че към момента ресорното ведомство има неизплатени задължения за обезщетения към служителите си в размер на 30 млн. лева.

Днес Цветан Цветанов откри 18-тото национално състезание „Пътен полицай на годината" на пл. „Александър Батенберг" в столицата. След като даде старт на инициативата, той коментира и последната акция на полицията в Стара Загора и Габрово.

Операцията беше проведена вчера, съвместно с Европол и Сикрит сървиз. Повече от три месеца служителите на сектор БОП-Стара Загора и ОДМВР Габрово са наблюдавали действията на групата, занимаваща се с производство и разпространение на фалшива валута. Днес от Областната дирекция на МВР в Стара Загора обявиха, че общата сума на иззетата валута е 80 000 евро и 27 500 долара. Вчера МВР съобщи, че са задържани фалшиви 50 000 евро и 10 000 долара, както и лицата, осъществяващи сделка за разпространението им.

Министърът разкри, че е била открита професионална машина за печатане на банкноти в долари и евро в Казанлъшко. „Това, което е изключително важно, е, че задържахме една машина, изключително качествена, много професионална, за изработването и отпечатването на фалшивеи евро и долари", каза Цветанов.

„Там имаше две къщи, в едната къща е има малко хале, където е била инсталирана машината и когато тя работи, до нея има едни прасета, които през това време доста добре квичат и просто заглушават шума от машината. Всичко е направено много професионално и с добра възможност да бъде прикрито", обясни още вътрешният министъ.

При акцията са задържани трима мъже, двама от които криминално проявени.

„Много усилия се полагат от Европол и от всички европейски партньори за локализирането на отпечатването и къде всъщност епицентъра на производството на фалшивите евро. За голяма съжаление ние сме може би част от тази хубаво организирана престъпна схема за печатане и разпространение на подобни фалшиви банкноти", каза Цветанов.