/ БГНЕС
Над 10 хиляди превозни средства на територията на цялата страна са поверени през последното денонощие, информира МВР.

Това е станао в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 14 044 водачи и пътници. Съставени са 2820 фиша и 885 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

След катастрофата в Шумен: Искат постоянен арест за дрогирания шофьор

В рамките на изминалия ден са установени общо 31 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 16 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 15 - с над 1,2 на 1000, двама са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 20 души, а седем, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.

Гешев за войната по пътищата: Това е социална епидемия

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ са проверени 2480 МПС и 2895 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 595 фиша и 198 АУАН. Установени са трима водачи, шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и един - с над 1,2 промила. Четирима са засечени да шофират под въздействие на наркотични вещества или техни аналози.