27-ти ден протести и блокади. Три кръстовища в София остават затворени. Палаткови лагери има на „Орлов мост”, на площад „Независимост” и на Ректората. Заради блокирания център, задръствания тази сутрин имаше по повечето основни артерии в града. Палатков лагер вече има и във Варна, в пространството пред общината. Остава барикадата и в Старозагорско, предаде NOVA.

В столицата и тази вечер недоволните се готвят за превърналото се в традиционно шествие от Министерския съвет до „Орлов мост".

Пред Софийския университет вече трето денонощие стои и бусът на майките на деца с увреждания от Системата ни убива. „Той не е спрян да напусне кръстовището. Не е допуснат до „Орлов мост”. Бусът може да тръгне в каквато иска посока”, заяви комисар Тони Тодоров - зам.-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

Костадин Ангелов: Протестите са място, където вирусът се разпространява по-лесно

Единствените места, през които бусът не може да премине, са блокираните кръстовища, твърдят от полицията. Между палатките се допускат само линейки.

Снощи, шествието на протестиращите мина през централните улици и булеварди до сградата на Европейската комисия в столицата. Последва шествие до палатковите лагери на Ректората и „Орлов мост”. 

Първо денонощие на блокада с палатков лагер и във Варна. Затворено е пространството пред общината.

Недоволните от управлението тази вечер отново се събират на протест при палатките.  Въпреки че полицията пренасочи движението, блокадата затрудни трафика в централната част на града.

26-и ден на протести, три ключови кръстовища в София остават под блокада (ВИДЕО)

Снощи, по време на протеста пред общината, част от хората разпънаха палатките си в центъра на кръстовището пред общината. Палатковият лагер остана през цялата нощ, а на сутринта стана повод за задръствания в час пик. Протестиращите са категорични - остават в лагера си на кръстовището докато не бъдат изпълнени исканията им.

От полицията отчитат, че последните 24 часа протест във Варна са протекли спокойно.

В Старозагорско протестиращи остават вече пети ден на подстъпите към магистрала „Тракия“. Те се опитват да стигнат до аутобана от петък вечерта, но полицията ги спря.
 

протест 27
Снимка: Георги Димитров



В отворено писмо до институциите, протестиращите настояха кметът на Стара Загора Живко Тодоров да използва правомощията си и да поиска оттеглянето на органите на реда, които не пропускат преминаване през блокадата. Те искат да преминат с колите си през републиканския път и през магистралата, без да я блокират.

Основните им искания са за оставка на кабинета, главния прокурор и предсрочни избори.

Тази вечер протестиращите направиха конферентна връзка с други горещи точки в страната, където са изградени палаткови лагери.
 

протести 27 ден
Снимка: Георги Димитров

протести 27 ден
Снимка: Георги Димитров

протест
Снимка: Георги Димитров

Протестните действия в столицата завършиха без сериозни нарушения на обществения ред. Няма задържани. Блокирани заради разположени палатки и към момента остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет и на бул. „Цар Освободител“ с бул. „Дондуков“. Традиционното шествие бе от пл. „Независимост“ до Орлов мост. Това съобщиха от полицията.

 
NOVA