26-а вечер на блокади и протести. В първия работен ден от тази седмица три ключови кръстовища в столицата остават затворени. Палатков лагер вече има и на Ректората, освен на „Орлов мост” и на площад „Независимост”, предаде NOVA.

Равносметката - придвижването в центъра на града, на практика, е блокирано, а десетки линии на градския транспорт са с променен маршрут.
 

26 ден протести
БГНЕС


На този фон - напрежението в Стара Загора остава, хората искат да блокират магистрала „Тракия”. Наложи се спешна среща с кмета.

И тази сутрин София осъмна с три палаткови лагера. Пред Софийския университет остава и бусът на майките от “Системата ни убива”. Те настояват да бъде уволнен служителят на МВР, който спря походът им към „Орлов мост” късно в събота.

Организаторите от "Отровното трио" обявиха, че протестите продължават и ще ескалират постепенно.

 

26 ден протести
Снимка: Георги Димитров

26 ден протести
Снимка: Георги Димитров


Палатки има на Орлов мост, до СУ "Св. Климент Охридски", където още е белият бус на гражданската инициатива "Системата ни убива", както и в участъка между президентството и Министерския съвет. Пред протестиращите там организаторите съобщиха, че един от обявилите гладна стачка от четири дни не приема и вода, и скоро това може да има фатални последици. Самият той заяви пред протестиращите, че това, което прави, е въпрос на личен избор и не е моментно решение. Той съобщи също, че още четирима са се присъединили към гладната стачка.

Протестиращите се събраха и пред сградата на Министерския съвет с викове "Оставка". След това шествието пое към Орлов мост, като традиционно ще спре за малко пред представителството на ЕК в България.

26 ден протести
Снимка: Георги Димитров

26 ден протести
Снимка: Георги Димитров

NOVA