23-ма са загинали при 172 тежки катастрофи само за седмица
23-ма са загинали при 172 тежки катастрофи само за седмица / снимка: БГНЕС, архив

23-ма души са загинали, 222-ма са ранени при 172 тежки пътно-транспортни произшествия през изминалата седмица от 10 до 16 август. Това сочат данните на ГД „Национална полиция”, за седмицата, разпространена от МВР. От МВР уточняват, че в броя на загиналите са включени и хора починали през тази седмица, но инцидентът може да е станал в друг период.

Анализът на вътрешното ведомство показва, че превишена скорост, шофиране без правоспособност или след употреба на алкохол остават най-честите нарушения на водачите. 11 504 е общият брой нарушения, установени от служителите на „Пътна полиция” през периода от 10 до 16 август на територията на цялата страна. Най-много са нарушителите в София, следвани от Бургас и Пловдив. 4308 от тях са явни нарушения, засечени от пътните полицаи без условията на видеозаснемане.

Над 120 катастрофи след дъжда в София, порои и градушки в страната

За периода са съставени общо 5601 фиша и 4298 акта. Основните причини за санкциониране с актове са шофиране без правоспособност - 667 и след употреба на алкохол - 479. Издадените през тази седмица фишове за установени предишни нарушения са 7519, като в по-голямата част основанията за санкциите са превишена скорост.

Преди около седмица вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви, че поема на пряк контрол катастрофите по пътищата. Тогава стана ясно, че по нейно нареждане отдел „Пътна полиция” ежедневно ще следи статистиката, като анализира данните за пътните нарушения, произшествия и административно-наказателната дейност по линия на пътния контрол ежеседмично.

Информация за броя на установените пътни нарушения и издадените фишове и актове ще се обявява всяка седмица на Интернет сайта и във Facebook страницата на ГД „Национална полиция”. Справката ще включва и броя на тежки пътно-транспортни нарушения, жертви и ранени на пътя за съответната седмица.

„Тази статистика ще позволи на министъра и ръководството на МВР да следят отблизо тенденциите на пътя и редовно да анализират дали има необходимост от допълнителни промени в подхода по отношение на проверките и нарушителите на пътя. Стремежът на ръководството на МВР е подобряване безопасността на пътя и намаляване на жертвите и ранените”, казаха от МВР.