170 000 лева е поискал кметът на Садово за обществена поръчка
170 000 лева е поискал кметът на Садово за обществена поръчка / снимкa: Дарик - Пловдив

Кметът на Садово Марин Йосифов е следен шест месеца преди да бъде задържан вчера. Досъдебно производство срещу него е било образувано още в края на миналата година, след сигнал подаден в ДАНС. Това обяви окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

Освен Йосифов в ареста са и 39-годишната Анжела Запрянова, осъществявала консултантски услуги неформално, без договор в общината и 42-годишният Емил Дърев, бивш зам.-директор на ДФ „Земеделие".

Тримата задържани са поискали подкуп от фирма-изпълнител, за да й осигурят спечелването на обществената поръчка по изграждането на канализация на село Кочево. Целта е била да бъде упражнено влияние върху комисията, която е трябвало да определи фирмата-изпълнител, обясни Иван Даскалов. Те са поискали 5% или 170 000 лв. от цената на търга, който е на стойност 3,4 мил. лева. И на тримата са повдигнати обвинения за търговия с влияние. За такова престъпление законът предвижда до 6 години лишаване от свобода. 

Предстои да бъдат разпитани още свидетели. Разследването, за което са използвани СРС-та, е в начална фаза, каза Даскалов.

В рамките на три дни прокуратурата трябва да реши какви ще бъдат мерките за нетоклонение на тримата задържани и дали ще бъде отстранен от длъжност кметът на Садово.