17 производства за злоупотреби с европари заведени от спецзвено към НСлС
17 производства за злоупотреби с европари заведени от спецзвено към НСлС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

17 досъдебни производства за злоупотреби с евросредства са заведени от специалното звено за еврофондовете към Националната следствена служба, съобщи прокурор Божидар Джамбазов, който заедно с премиера Сергей Станишев, вицепремиера по усвояване на еврофондовете Меглена Плугчиева и министъра на правосъдието Миглена Тачева се запознаха с работата на звеното. Половината от досъдебните производства са в София. Голяма част от сигналите, по които работи звеното, са подадени от ОЛАФ.

Според Божидар Джамбазов, при всяка една от тези злоупотреби става дума за щети в размер на милиони. Според него особено важно е да бъде изградена адекватна законодателна база, за да има максимално бързо разследване по делата за злоупотреба с евросредствата. Джамбазов уточни, че в Германия, например, едно подобно дело може да приключи в рамките на 1-2 месеца. Според премиера Сергей Станишев властите има още да се учат как да разследват подобни злоупотреби:

„През последните месеци се полагат системни, сериозни усилия, с лични ангажименти на вицепремиера г-жа Плугчиева и моя ангажимент да подкрепим тези съвместни екипи, и трябва да се знае, че това не е кампания, която започна август – свършва декември. Ние сега се учим как да разследваме достатъчно ефективно, системно злоупотребите и нередностите в усвояването на европейските пари. Трябва да има здрава система, която да работи и след това”.

От прокуратурата добавиха, че има постоянна връзка с представителя на ОЛАФ у нас, като половината от случаите, по които се работи, са по сигнали на Европейската служба за борба с измамите.