150 свидетели по дело за масова приватизация
150 свидетели по дело за масова приватизация / netinfo

Сливенският окръжен съд даде ход на делото срещу Диянка Ченкова за унищожаване на нареждания за прехвърляне на инвестиционни бонове от масовата приватизация. Повдигнатото обвинение е за престъпление по служба по чл. 283 от Наказателния кодекс.

През септември 2004 година Ченкова, която тогава бе регионален координатор в сливенския офис на „Центъра за информационни технологии и автоматизирани системи”, не изпълнила нареждането на управителя на центъра за подготвяне и предаване за транспортиране на документите по масовата приватизация в софийския архив на фирмата и унищожила документите – нарежданията за прехвърляне на инвестиционни бонове образец Д-31.

Според обвинението Ченкова е облагодетелствала себе си и неизвестни лица и е довела до щети за 157 притежатели на бонове за масова приватизация. Щетите са в размер на 74 000 лева. Ако вината й бъде доказана, Диянка Ченкова може да получи от три до десет години затвор и глоба от 3 до 5 хиляди лева, както и да бъде лишена от право да заема подобни длъжности. Днес преди обяд съдът разпита 76 свидетели, общият им брой е около 150, научи Дарик.

Други новини от Сливен