15 години затвор за похитителя от Сливен Стефан Стефанов
15 години затвор за похитителя от Сливен Стефан Стефанов / снимка: БГНЕС, архив
15 години затвор за похитителя от Сливен Стефан Стефанов
63472
15 години затвор за похитителя от Сливен Стефан Стефанов
  • 15 години затвор за похитителя от Сливен Стефан Стефанов

15 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим от закрит тип, и 160 000 лева обезщетение за опит за убийство на охранителя Станчо Станев постанови Окръжен съд - Сливен на Стефан Стефанов, който през март 2011 г. се опита да ограби банка в Сливен, простреля един от охранителите и държа като заложници служителки от банковия офис.

Съдът постанови Стефанов да плати 6400 лева държавни такси и други 250 лева разноски по гражданския иск на Станчо Станчев за нанесени нематериални щети и морално-психично разстройство. Присъдата подлежи на обжалване пред Бургаски апелативен съд в 15-дневен срок.

Ищецът Станчо Станев заяви, че не е доволен от присъдата. За него не е важно материалното обезщетение, а присъдата. По думите му, той ще бъде удовлетворен, ако съдът наложи 20 години лишаване от свобода на Стефан Стефанов и добави, че най-вероятно ще обжалва наложеното наказание.

На 23 март 2011 г. около 16.00 ч. Стефан Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Похитителят не поиска откуп. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

Стефан Стефанов беше осъден на 16 г. и 8 месеца затвор от бургаските магистрати. На 19 ноември 2012 година Върховният касационен съд върна делото в Бургаския апелативен съд с мотива, че са допуснати процесуални пропуски. От своя страна Апелативният съд в Бургас го препрати отново в Сливенската прокуратура. В края на февруари Окръжната прокуратура внесе в Окръжния съд-Сливен с нов обвинителен акт делото срещу Стефан Стефанов. Срещу Стефанов бяха повдигнати девет обвинения.

Други новини от Сливен