13.6 млн. лева ще отидат за ремонти на училища
13.6 млн. лева ще отидат за ремонти на училища / Sofia Photo Agency
13.6 млн. лв. е отделило образователното министерство за ремонти на училища
21741
13.6 млн. лв. е отделило образователното министерство за ремонти на училища
  • 13.6 млн. лв. е отделило образователното министерство за ремонти на училища

13.6 млн. лева е отделило Министерството на образованието, младежта и науката за ремонти на училища тази година. Това съобщи министърът на образователното ведомство Йорданка Фандъкова. Все още продължават ремонтите в 20 области, като е предвидено до 10 септември те да приключат. Тя обясни, че ще бъдат отпуснати 43,6 млн. лв. от Министерството на финансите за националната програма за диференцирано заплащане.

Министър Фандъкова коментира, че мотивацията, високата квалификация и подготовката на учителите е един от основните приоритети на образователното ведомство.

Главният секретар на Министерството на образованието, младежта и науката Димитър Танев обясни причините за нарастване на сумата за диференцирано заплащане: „Мисля, че е свързано не толкова с това, че общият обем на средствата се увеличава, колкото с това, че се разпределя на по-малко учители, тъй като имаше известно намаление на персонала спрямо миналата година".

Новият заместник-министър на образователното ведомство е доц. Сергей Игнатов - ректор на Нов български университет (НБУ): „Основното, над което ще залегнем, е грижата на държавата за степените и длъжностите, както и грижата за бързото и успешно развитие на българските учени и преподаватели. Конкуренцията вече не е между българските университети, а е в рамките на Европейския съюз. Фактът, че българското общество толкова много се интересува от проблемите на образованието и дори ние, които работим в тази сфера, се дразним, показва, че българското общество е загрижено за свoето настояще и бъдеще и работим в добра амбициозна среда".

Доц. Игнатов ще спази законовите изисквания, затова няма да бъде повече ректор на Нов български университет.