Докладът на ЕК за България безпокои европейски политици
Докладът на ЕК за България безпокои европейски политици / Снимка: DarikNews
Председателят на групата на Европейската народна партия и Европейските демократи (ЕНП-ЕД) в Европейския парламент Жозеф Дол определи докладите на Европейската комисия за България като изключително обезпокоителни за всички страни членки на Европейския съюз.

"Това българско правителство не успява да изпълни ангажиментите си към Европа да изкорени успешно корупцията и организираната престъпност", посочва Жозеф Дол. Той подчертава, че "е крайно време да бъде разплетена мрежата от конфликти на интереси и да бъде доказано на останалата част от Европа", че българският политик не е синоним на корумпиран престъпник.

"Не можем да позволим злоупотребите с парите на европейските данъкоплатци да продължат заради неспособността на българската администрация да се възползва от нашата финансова и експертна помощ", предупреждава още Дол.

Ройтерс отбелязва, че консервативните членове на Европейския парламент са аплодирали решението за блокиране на част от парите за България и Румъния. Агенцията цитира германския евродепутат християндемократ Елмар Брок, който казва, че ситуацията се е влошила и в двете страни след присъединяването им към Европейския съюз. Това бе единственият начин да се запази доверието към процеса на разширяване на ЕС, подчертава Брок.