/ / ThinkStock/Getty Images
Предстои ново поскъпване на водата в 27 населени места от догодина
Защо поскъпва водата?
100089
Защо поскъпва водата?
  • Защо поскъпва водата?
Цената на тока и построените пречиствателни станции са сред основните причини за поскъпването на водата. Той обяви експертът от Министерството на регионалното развитие Иво Кацаров пред депутатите от Комисията за наблюдение на работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
 
Според европейските изисквания на територия с население над 10 души трябва да съществува пречиствателна станция, изискване, което България все още не е изпълнила, но построените вече пречиствателни съоръжения вече дават отражение във водния сектор, стана ясно от думите на експерта.
 
"На първо място бих казал, че имаме доста обособени територии и агломерации, където влизат много пречиствателни станции за отпадъчни води съгласно изискванията на европейското законодателство. Там растат и разходите на ВиК операторите и те трябва да се калкулират в крайната цена", коментира Иво Кацаров.
 
Специалистът припомни също, че въвеждането на единна цена в един регион също доведе до поскъпване на услугата. Изтъкна и друг фактор, който оскъпява водата: "Цените на електроенергията са фактор, който директно влияе. В част от регионите е много драматично, такива са Добрич, Сливен, Шумен и Хасково. Неминуемо тук говорим за свързани пазари. Ако цената на електроенергията тръгне на някъде, цената на водата автоматично я следва".
 
От следващата година предстои ново поскъпване на водата в 27 населени места. Според експертните изчисления в столицата водата ще поскъпне от 2,35 лева на 2,58 лева на кубик. В редица градове цената на услугата вече ще е над 3 лева на кубик. Сред тях са Добрич, Шумен, Враца и Бургас.