Закриват Държавния резерв, създават агенция на нефт и петролни продукти
Закриват Държавния резерв, създават агенция на нефт и петролни продукти / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Закриват Държавния резерв, създават агенция на нефт и петролни продукти
46863
Закриват Държавния резерв, създават агенция на нефт и петролни продукти
  • Закриват Държавния резерв, създават агенция на нефт и петролни продукти

Правителството закрива Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси" и създава на нейно място изпълнителна агенция за нефт и нефтени продукти, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков след заседанието на кабинета. За целта ще бъде създадена ликвидационна комисия с представители на различни министерства.

До една година комисията ще определи кои от запасите вече не са нужни и как ще се разпределят активите и запасите към МВР и Министерството на отбраната, и евентуално към земеделското и здравното министерство, допълни Дянков. Новата изпълнителна агенция ще бъде с администрация до 39 души и ще бъде към Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Министър Дянков обясни, че към МВР и Министерство на отбраната ще се създадат или по-скоро „окрупнят" сега действащи отдели, които се занимават с техните запаси. „И в двете министерства съществуват такива отдели и част от военните запаси са си към Министерство на отбраната и сега. Част от палатките, одеялата и така нататък и сега са към Министерството на вътрешните работи. Целта е окрупняване, много по-малък щат", каза финансовият министър. Той обясни, че се предлага в новата агенция щатът да е 39 души, а в двете министерства да „отидат" по още 10-15 души, така че бройката като цяло да не надвишава 70, максимум 80 човека. В Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси" работят 600 души.

Дянков обясни още, че допълнително ще се решава, дали България ще има собствени запаси от зърно, извън военновременните зърнени запаси, или ще разчита на общоевропейските запаси от зърно.