Задлъжнели собственици продават хотели във Варненско
Задлъжнели собственици продават хотели във Варненско / снимка: Sofia Photo Agency

Задлъжнели собственици продават хотелите си във Варненско. Това съобщи за Дарик Добромир Ганев, председател на Варненската асоциация за недвижими имоти. Основно това са хотелите по курортите, които обаче няма кой да купи, допълни Ганев.

Пречка за доброто развитие на бизнеса се оказват както лошата инфраструктура, некачественото обслужване, липсата на достатъчно атракции, набъбналото строителство и, разбира се, световната финансова криза.

Илияна Божкова, мениджър във варненски хотел очаква, че ако кризата удари пряко и България, ефект ще има дори върху хотела, който тя управлява, макар че собствениците му не изплащат банкови кредити. Тя обаче има предложение как туризмът да не пострада значително и да не се стигне до евентуален срив. Според нея държавата трябва да изкупи част от хотелите и да ги превърне в зелени площи.

Още през юли председателят на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова заяви, че страната ни върви по пътя на Испания, където в следствие на презастрояването държавата изкупува фалиралите хотели и ги събаря, за да създаде зелени площи. Платихме скъпо да циментираме курортите и да унищожим природата, сега ще плащаме да я възстановим, коментира тогава Крушкова.

Димитър Лефтеров, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, твърди, че изкупуването на част от хотелите по Черноморието и превръщането им в зелени площи от държавата е не само добър вариант, но и стъпка, която управляващите отдавна е трябвало да направят.

Репортажът на Галя Станева чуйте в прикачения звуков файл