Виенската борса отчита индекс с български дружества
Виенската борса отчита индекс с български дружества / снимка: БГНЕС

Виенската фондова борса започна да изчислява и публикува нов регионален индекс - CECE MID CAP (CECE MID). Той обединява трийсетте най-активно търгувани и с най-висока капитализация акции, листвани на борсите в Централна, Източна и Югоизточна

Европа, които логично биха били включени в универсалния индекс CECE Extended, но не са поради по-ниската си пазарна капитализация или обеми на търговия. Това съобщи пресофисът на Виенската фондова борса, цитиран от БТА.

Акциите от CECE MID ще могат да бъдат присъединени към индекса CECE Extended, когато достигнат критерия за размер на капитализация и търгувани обеми.

В момента CECE MID включва акции листвани на борсите в Букурещ, Прага, Варшава, Будапеща, Белград, София, Любляна и Загреб.

CECE MID се пресмята в евро и щатски долари и информация за него се публикува в реално време. Индексът може да бъде използван за създаването на структурирани продукти и деривати като фючърси и опции. Началната стойност на индекса бе

определена на 1000 пункта на 3 януари 2005 година. Обновяването на параметрите за изчисляване на индекса става на тримесечие, а съставът на индекса се обновява на половин година.