Виенската борса иска 44% дял от БФБ
Виенската борса иска 44% дял от БФБ / netinfo

Виенската борса запазва интерес към придобиването на 44 процентов дял от БФБ в София, съобщават от Виенската борса. Погледнато в световен мащаб и двете борси сме по-скоро малки, но изключително динамични играчи в пазарните си ниши и при кръстосване на капиталите бихме действали на едно и също ниво като равностойни партньори, посочва Хайнрих Шалер, член на Управителния съвет на „Виенска борса", цитиран от БТА.

Стабилната структура на собствениците на Виенската борса - 50 процента австрийски банки, 50 процента записани на борсата фирми, гарантира запазването на независимост, тъй като изключва риска от продажба и преминаване в други ръце, допълва той. Много

от нашите партньори от финансовия бранш вече са здраво стъпили в България и показват голям интерес към активизиране и разширяване на местния пазар. Поради тази причина едно дялово участие на Виенската борса в БФБ и свързаното с нея по-тясно сътрудничество би било логична стъпка, продължава Шалер.

Управителният съвет на Виенската фондова борса е твърдо убеден в принципа на регионалния пазар и сътрудничеството между равноправни борси със самостоятелен мениджмънт. Виенската борса от много години работи като консултант по международни проекти, свързани с капиталовия пазар, най-вече в страните от Централна и Източна Европа.

Според Шалер, сътрудничество би могла да се постигне изключително бързо, тъй като българската борса наскоро е решила да използва търговската система Xetra, с която Виенската борса работи от 1999 г.