Ветеринари от цялата страна се събраха на протест в София
Ветеринари от цялата страна се събраха на протест в София / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Ветеринари от цялата страна се събраха на протест в София
54305
Ветеринари от цялата страна се събраха на протест в София
  • Ветеринари от цялата страна се събраха на протест в София

Ветеринари от цялата страна излязоха на протест срещу реформите в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Според медиците с тях се създава сериозна заплаха за здравето на хората и животните. Над 500 са протестиращите от всички 28 областни организации на ветеринарния съюз пред сградата на Партийния дом в София. Според изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов няма повод за притеснения от страна на ветеринарите.

Това е един изключително лобистки законопроект, в който се дава възможност на държавни служители на Българската агенция по безопасност на храните едновременно със задължителните контролни дейности, които осъществяват спрямо лекари, фермери и ветеринарни складове и аптеки, да имат правото да сключват договори за лечение и профилактика на същите тези ферми, обясниха протестиращите.

Ветеринари от цялата страна се събраха на протест в София
netinfo

Това е конфликт на интереси, каза за Дарик председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Йордан Бойчев: „Един човек сам да извършва нещо и сам да се контролира. Аз по-голям конфликт на интереси не разбирам. Като последна мярка ще сезираме премиера и председателя на Народното събрание, освен това Европейската комисия, Европейската федерация на ветеринарните лекари, както и съсловните организации на територията на страната, каквито са Българският лекарски съюз, Камара на архитектите и т. н."

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов отрече обвиненията на протестиращите: „Никъде не е казано,че държавните лекари ще обслужват фермерите, в частност да лекуват животни. В закона е разписано, че ако няма частно практикуващ лекар, който да изпълни тези мерки по държавната имунопрофилактична програма, тогава държавата се явява, като държавен лекар изпълнява тази програма. Държавата фактически гарантира, че всички животни на територията на страната ще бъдат изследвани и ваксинирани, за да няма заразни заболявания".

Ако не се стигне до отмяна на спорните текстове, ще се обмислят и нови протести, обясниха от Българския ветеринарен съюз.

Ветеринари от цялата страна се събраха на протест в София
netinfo