Николай Нанков
Николай Нанков / БГНЕС
Експертна работна група с участието на представители на транспортния бранш и пътната агенция ще продължи работата по тарифирането и обхвата на пътищата от тол системата и до десетина дни ще има предложения. Това е едно от решенията на днешния втори консултативен съвет в Министерството на регионалното развитие и благоустройството по темата, съобщи на пресконференция заместник-министър Николай Нанков. Целта е до 16 август, когато ще стане тестването на тол системата, да има консенсус по двете теми, като с тарифите, предложени от експертите, ще се работи поне един месец. До края на годината се очаква да има окончателно решение за тарифата, която ще се определи с решение на МС, и за обхвата на пътищата от тол системата.

Отлагат въвеждането на тол системата до 1 март 2020 г.
 
Към момента се обсъжда вариант, който се очаква да започва от 12 - 14 стотинки за километър за ТИР с тегло над 12 тона с повече от три оси, клас Евро 06.
 
Друго предложение от днешния съвет е по всички пътища в обхвата на тол системата да има камери, които да контролират с колко оси са камионите, а специални датчици в пътното платно да отчитат дали няма претоварване на колите, като се предлага нарушителите да бъдат глобявани.
 
Предлага се още да има отстъпки за активните превозвачи, като за 5000 километра на месец за коли над 12 тона, клас Евро 06 да има отстъпка от тол таксата от 10 процента, за на 7500 километра - 20 процента, а за повече от 10 000 километра - 30 процента. Целта е превозвачите, които повече оперират на българска територия, да получават отстъпки.
 
Друго предложение от днешния съвет е създаването на обществен борд с представители на бранша, МРРБ, Агенция "Митници", КАТ, Автомобилна администрация, който да контролира изразходването на средствата от тол системата. Този орган ще има консултативни функции.
 
Редовните автобусни линии без тол такса?

От Националното тол управление увериха, че всички устройства от тол системата ще бъдат монтирани до 16 август.

На следващо заседание на консултативния съвет ще бъде обсъдена темата за освобождаване на автобусните превози от тол такса.
БТА