В средата на юли тръгва фериботът при Никопол
В средата на юли тръгва фериботът при Никопол / netinfo

В средата на месец юли ще бъде официално открит фериботният комплекс Никопол–Турну Мъгуреле, каза при посещението на обекта зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. Комплексът е напълно завършен, но в момента се прави допълнително брегоукрепване заради скоростта и нивата на водите на река Дунав.

6,2 млн. евро са инвестирани във фериботния комплекс. Около 2,5 млн. лв. са вложени от българска страна, останалата част е набавена по програма ФАР, припомни Михалевски.

Фериботният оператор от българска страна е „Българско речно плаване”. Новият ферибот ще бъде най-модерният у нас и ще има изключително икономическо значение, „защото в крайна сметка България води една много ясна политика на социализация и подпомагане на икономическото развитие по границите си”, коментира заместник-министърът на регионалното развитие.

Факт е, че България и Румъния само през последните месеци откриват втори ферибот – първият беше Силистра –Кълъраш. Подобни действия правим и по другите граници. До средата на следващата година по българско-гръцката граница ще отворим два нови пункта, каза зам.-министърът на регионалното развитие. „Това е важно за България. България се отваря и създава възможности както на региона, защото това е важно за региона на Плевенска област и за съответните погранични окръзи в Румъния. Но в крайна сметка България е страна, достатъчно отворена като икономика и ще има значение и на национално равнище”, допълни Михалевски.

Българската платформа ще може да превозва 12 ТИР-а и ще изминава разс9тоянието до румънския бряг само за 8 минути. Таксите за преминаване обаче все още не са договорени, тъй като не е уточнена собствеността и кой ще стопанисва съоръжението.

По график върви и рехабилитацията на второкласния път Плевен–Никопол, който е около 45 км и трябва да бъде готов след година.

Димчо Михалевски допълни, че министерството ще отдели средства за подмяна на водопроводната мрежа на всички шест населени места, през които ще минава пътят, свързващ Плевен и Никопол.