В Челопеч не са против концесията на златното находище, твърди кметът
В Челопеч не са против концесията на златното находище, твърди кметът / netinfo

Хората в Челопеч не са против концесията за златното находище на канадската „Дънди Прешъс Металс”, тъй като рудодобивът е основният поминък в региона. Това каза кметът на града Алекси Кесяков, който участва в заседание на парламентарната комисия по екология.

По думите на Кесяков е необходимо да се дадат гаранции, че предлаганата технология за извличане на ценните метали е безопасна за околната среда и здравето на населението. Технологията е одобрена от експертите на Министерството на околната среда и водите, призна заместник министър Чавдар Георгиев. Той обясни, че изпълнението на инвестиционния проект за разширение на рудника се бави, тъй като министерството чакало решение на Върховния административен съд.

От „Дънди Прешъс Металс”, които също присъстваха на заседанието заявиха, че технологията, която предлагат се използва успешно в Канада, Нова Зеландия и Испания. Исканата промяна на договора и повишаване на концесионната такса до 15 процента, за което настояват от министерството на околната среда, е световен прецедент, обясни Алекс Нестор, главен мениджър „Проекти” в „Дънди Прешъс Металс”.

Чуйте повече в звуковия файл