Търсим еврофинансиране за развитието на розопроизводството и тютюна
Търсим еврофинансиране за развитието на розопроизводството и тютюна / снимка: DarikNews.bg, Стара Загора
Търсим еврофинансиране за развитието на розопроизводството и тютюна
62860
Търсим еврофинансиране за развитието на розопроизводството и тютюна
  • Търсим еврофинансиране за развитието на розопроизводството и тютюна

Европейско финансиране за развитието на розопроизводството и тютюна ще поиска на среща на земеделските министри в Люксембург проф. Иван Станков. Ще търсим подкрепа и ще настояваме за права, с които да стимулираме двата сектора, които към момента се финансират с национални помощи, обясни министърът на земеделието и храните в служебния кабинет.

През следващия програмен период България и Румъния ще получат повече европейски пари за земеделие, припомни в Стара Загора министър Станков. „По първия стълб-земеделие, средствата са около 7,5 млрд., което е доста повече от досегашните. Това означава, че за седемгодишния период ще се разпределят над 1 млрд. годишно. Не по-малко от 25% за нуждите на агроекологията ще се прехвърлят от т.нар. втори стълб”.

Проф. Станков каза още, че ще насочи усилия за запазване и развитие на малките ферми и производители.  Това би станало ако от обвързаната подкрепа за производство се отделят средства за малките и слаби производства, за онези, които се развиват в необлагодетелстваните региони. Министърът на земеделието не скри, че едрият бизнес оказва голяма съпротива срещу това.

Стратегията  за прилагане на тези първи мерки ще бъдат защитени пред новосформирания бизнес-съвет, който се събира за първо заседание този петък.