Търговските вериги: Законови промени ще вдигнат цените на храните
Търговските вериги: Законови промени ще вдигнат цените на храните / Thinkstock/Getty Images
Търговските вериги: Законови промени ще вдигнат цените на храните
79537
Търговските вериги: Законови промени ще вдигнат цените на храните
  • Търговските вериги: Законови промени ще вдигнат цените на храните

Цените на храните ще се увеличат заради промените в Закона  за защита на конкуренцията. Това обясни изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия* Йордан Матеев. Според изпълнителния директор на съюз „Произведено в България" Пламен Грозданов обаче няма логика и аргументи за по-високи цени.

Грозданов коментира, че до сега много такси като „рожден ден" и „входна такса" са отпаднали в повечето от веригите, но поскъпване на стоките не е имало.

Изпълнителният директор на съюз „Произведено в България" заяви, че важен е и въпросът с редовните плащания, тъй като две търговски вериги не плащат с месеци.

Парламентът поправя антимонополния закон заради търговските вериги

Изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев обясни, че промените в закона ще доведат до увеличение на цените на храните, а причините са: "риск от огромни глоби, които могат да понесат търговците и то за неща, които са много спорни, тъй като се въвеждат доста спорни и неясни понятия, които могат да се третират по различен начин от държавната администрация".

Пример за подобни понятия е „значителна пазарна сила", каза Матеев. По думите му това е изключително неясно понятие и представлява голям риск. „Подобни рискове, когато става дума за 10 на сто от оборота и то за търговска верига, представлява много сериозен риск за съответната верига и той винаги се калкулира в цената", допълни той.

Малките и средни производители са инициатори на тези промени още от преди 4 години обясни изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България" Пламен Грозданов. Според него обаче няма логика и аргументи за увеличението на цените на храните.

„Именно заради обществения натиск и поради факта, че се обсъждат тези въпроси, много от нелоялните търговски практики, които се прилагаха, отпаднаха - всякакви такси „рождени дни", отпаднаха входни такси в повечето от веригите и както виждате, тези регилации не доведоха до вдигането на цените", каза той.

Пламен Грозданов обясни, че сега е поставен и въпросът с редовните плащания, защото по думите му има две вериги, които не плащат и то с месеци. „Това е много голям проблем именно за малките и средни предприятия, които когато имат просрочени плащания над 300 000 - 400 000 лева към едно средно предприятие, вие си представяте какво напрежение създава това в него", каза той.

Това, което българските производители искат с новия закон, е да се сложи рамка, в която да има повече равнопоставеност и в преговорите по сключването на договори да няма диктат от страна на силния към малкия.

Грозданов допълни, че производителите искат да отпаднат нелоялните търговски практики, записани в „Зелената книга" на Европейския съюз. Изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия пък обясни, че промените, приети на първо четене в Закона за защита на конкуренцията, вървят срещу принципите на пазарната икономика.

***

По-рано при представянето на промените депутатът от БСП-лява България Корнелия Нинова обясни какви са промените и че те ще гарантират свободното договаряне и определяне на цените на българските производители. По думите на лявата депутатка веригите са признали за нелоялни търговски практики на заседание на икономическата комисия в НС и са обяснили, че вследствие на водения дебат по темата те са преустановени.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че трябва да има прецизиране на приетите на първо четене текстове, за да не се стигне до повишаване на цените и увреждане на интересите на потребителите. Подобни мотиви имаше и държавния глава Росен Плевнелиев при налагането на вето на приети промени по темата от предходния парламента. Тогава то не бе преодоляно от Народното събрание.


*Сдружението обединява 11 търговски вериги у нас.