Тренчев: Държавният резерв ще бъде преструктуриран
Тренчев: Държавният резерв ще бъде преструктуриран / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Тренчев: Държавният резерв ще бъде преструктуриран
46774
Тренчев: Държавният резерв ще бъде преструктуриран
  • Тренчев: Държавният резерв ще бъде преструктуриран

Държавният резерв ще бъде преструктуриран, а не закрит – това съобщи ръководителят на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество. Вицепримерът Симеон Дянков е разяснил подробно намеренията на правителството за реформи в държавния резерв, различните министерства ще отговарят за различни суровини от резерва според ресора си. За горевата се обмисля създаването на специална агенция.

„За държавния резерв там се оказа, че ще се прави някакво преструктуриране, че дейността ще се аутсорсва по отделните министерства", каза Тренчев. По думите му земеделското ведомство се занимава примерно с резерва за жито и други фуражи, икономическото министерство трябва да се занимава с метали. „За горивата ще правят специална агенция, защото така е според европейската директива. Палатки и не знам какво при природни бедствия са към министерството на отбраната, част от дейността е към Министерството на вътрешните работи", обясни синдикалният лидер.

Според Тренчев терминът „закриване" се е оказал неподходящ в случая и по-скоро следва да се говори за „преструктуриране".


В петък вицепремиерът министър на финансите Симеон Дянков обяви в Капитан Андреево, че Министерският съвет ще внесе законопроект за закриване на агенция „Държавен резерв и военновременни запаси". Той каза, че ведомството е с доказана неефективност и от закриването ще се спестят 80-90 млн. лв. В агенцията работят около 600 души.