Трайков: Ако се бяхме мотали още, нямаше да успеем с „Горна Арда” до 2020-а
Трайков: Ако се бяхме мотали още, нямаше да успеем с „Горна Арда” до 2020-а / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Трайков: Ако се бяхме мотали още, нямаше да успеем с „Горна Арда” до 2020-а
31669
Трайков: Ако се бяхме мотали още, нямаше да успеем с „Горна Арда” до 2020-а
  • Трайков: Ако се бяхме мотали още, нямаше да успеем с „Горна Арда” до 2020-а

Ако се бяхме забавили с подписването на споразумение за проекта „Горна Арда", нямаше да успеем да го завършим до 2020 г., заяви ресорният министър Трайчо Трайков. Той обвини опозицията в тесногръдие и преследване на тесни политически цели в отговор на съмненията на БСП за конфликт на интереси между Трайков и предишните му работодатели от ЕВН. ЕВН и НЕК подписаха споразумение за изграждането на хидроенергийната каскада в средата на месеца. Ето коментара на Трайков на обвиненията към него:

Първо, че на този въпрос отговор беше даден формално, официално и забит с пирони в рамка, че няма такова нещо. Даде го комисията в парламента. Оттам нататък всичко вече е едно лицемерно използване на важни въпроси за - не знам дали политическите цели да ги нарека тесни политически цели, защото се оказа, че политическите цели са по-големи от всичко останало, - но аз бих ги нарекъл тесни и тесногръди политически цели. Защото този проект в сегашната му рамка са го започнали те, при предишното правителство. Но не са успели - както с почти нищо останало, - да го доведат докрай. Защото те са разрешили на австрийския консорциум да преговаря с „Джейлан" за акциите, но не са помогнали това да стане. Бяхме в ситуация, в която 95-те милиона иск си висеше, края на септември наближаваше и трябваше да се действа и във връзка с тази опасност, и във връзка с реализирането на проекта, защото още две-три години мотаене по тази схема и просто този проект няма да стане до 2020-а и няма да ни влезе в индикативните цели.