Тотю Младенов реже пенсионерските почивки, прави социални трапезарии
Тотю Младенов реже пенсионерските почивки, прави социални трапезарии / снимка: Sofia Photo Agency
Тотю Младенов реже почивките на пeнсионерите, прави социални кухни
21562
Тотю Младенов реже почивките на пeнсионерите, прави социални кухни
  • Тотю Младенов реже почивките на пeнсионерите, прави социални кухни

До края на септември Икономическият и социален съвет ще представи анализ за състоянието на трудовия пазар в България и ефективността на мерките, прилагани от предишното правителство, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Министър Младенов обеща да назначи проверка и на програмата „От социални помощи към заетост", заради съмнение за неефективно изхарчени средства. Днес социалният министър представи част от  политическия кабинет на ведомството.

Новото ръководство на министерството ще анализира доколко ефективно са изхарчени над 180 млн. лв. за укрепване на пазара на труда, както и защо само 8 процента от обучените безработни по програмата „От социални помощи към заетост" са успели да си намерят работа.

По предложение на министър Тотю Младенов утре Съветът за тристранно сътрудничество ще обсъди премахването на програмата за пенсионерските почивки, от която са останали малко над 2 млн. лв. „Искаме да ги заменим с разкриването на социални трапезарии в страната именно в зимния период, когато се очаква да е тежко, особено за най-уязвимите групи в България. Общините ще кандидатстват с проекти и ще се осигуряват тези средства", обясни социалният министър.

Министър Младенов ще работи с трима заместници, като двама от тях вече са известни. Социалният експерт на ГЕРБ Валентина Симеонова ще отговаря за социалното подпомагане, а Красимир Попов ще поеме управлението на трудовия пазар и европейските проекти.  Третият заместник-министър все още не е избран.