„Топлофикация София” се представя пред енергийната комисия в парламента
„Топлофикация София” се представя пред енергийната комисия в парламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Топлофикация София” ще представи готовността си да посрещне зимния сезон пред енергийната комисия в парламента.

Вчера изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов посочи дружеството като един от големите длъжници на газовия доставчик и дори намекна, че е възможно към топлофикациите, които имат големи просрочия, да се прибегне до събиране на вземанията чрез съда.

Малко по-късно от столичната топлофикация реагираха със съобщението, че редовно изплащат на „Булгаргаз” фактурираните суми за доставения природен газ. Оттам уточниха, че за 2013 г. имат задължение към доставчика в размер на 34 млн. лева, но това е сумата, която те имат да получават от НЕК за продадената електроенергия. Топлофикационното дружество има и стари дългове към „Булгаргаз” в размер на 56 млн. лева, като за покриването им се полагат „максимални усилия”. През 2013 г. са изплатени над 386 млн. лв. при фактурирани от „Булгаргаз” 383 млн. лв., от които 348 млн. лв. са по фактури от 2013 г.

От „Топлофикация София” посочиха и важността на събираемостта на дълговете си от клиентите си. Вчера стана ясно, че ако цената на природния газ остане на настоящото равнище от 1 октомври, вероятно няма да има и промени в цената на парното и топлата вода.