Тестове показаха, че АЕЦ „Козлодуй” и АЕЦ „Белене” ще издържат на природни бедствия
Тестове показаха, че АЕЦ „Козлодуй” и АЕЦ „Белене” ще издържат на природни бедствия / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Ядрените съоръжения на АЕЦ „Козлодуй” и АЕЦ „Белене” са устойчиви на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии. Това показват резултатите от т.нар. стрес тестове на двата обекта. Резултатите бяха представени на семинар, организиран от сдружението „Български атомен форум” (Булатом) и Атлантическия клуб - България. В семинара участваха дипломатически представители на 15 държави у нас.

Окончателният доклад за резултатите от направените „стрес тестове” за АЕЦ „Козлодуй” е представен в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) на 28 октомври т.г., посочи Пламен Василев, ръководител на управлението „Безопасност” в атомната централа. На „стрес тестове” са подложени спрените 3-ти и 4-ти блок, работещите 1000-мегаватови 5-ти и 6-ти блок и хранилищата за мокро и сухо съхранение на отработено ядрено гориво.

Заключението е, че АЕЦ „Козлодуй” има достатъчна устойчивост и запаси от безопасност към екстремни външни въздействия, посочи Василев. Разгледаните изходни евентуални събития - земетресения, наводнения, температурни амплитуди, бури, не компрометират безопасната работа и спиране на основните ядрени съоръжения, допълни той и уточни, че са създадени и адекватни организационни и технически средства за управление на евентуално възникнали тежки аварии, отбелязва БТА

Набелязани са и мерки за допълнително осигуряване на безопасността на ядрените съоръжения в АЕЦ „Козлодуй” като разработване на аварийна система за предупреждение при евентуално скъсване на хидровъзел „Железни врата” 1 и 2, доставка на още два дизел-генератора и монтирането на допълнителни водородни рекомбинатори в ядрената зона, каза Пламен Василев.

Тестове показаха че АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене ще издържат на природни бедствия
netinfo


„Стрес тестовете” на проекта АЕЦ „Белене” са направени, въпреки че не са били задължителни, тъй като той все още не е лицензиран от регулаторния орган, посочи Йордан Георгиев, експерт от Националната електрическа компания (НЕК). Той уточни, че проверката е извършена, тъй като Европейската комисия е поискала тестове и на ядрени реактори от трето поколение, каквито са предвидени да бъдат в АЕЦ „Белене”.

Резултатите от проверката на проекта за АЕЦ „Белене” с два 1000-мегаватови реактора сочат, че при всички възможни изходни събития - природни или аварийни, е осигурена адекватна защита, а също така съществуват достатъчно адекватни запаси от безопасност, посочи Георгиев. Няма необходимост от незабавни корекции на проекта по отношение на различните екстремни събития и способността на централата да се справи с тях, допълни той, като уточни, че проектът е в начална фаза.

Основните изисквания за устойчивост на екстремни събития са заложени в проекта още през 2005 г. Докладът за резултатите от „стрес тестовете” на проекта за АЕЦ „Белене” е предаден в АЯР на 30 октомври, каза Йордан Георгиев.