Технолог в ОЦК обяви гладна стачка
Технолог в ОЦК обяви гладна стачка / снимка: DarikNews.bg
Технолог в ОЦК обяви гладна стачка
53387
Технолог в ОЦК обяви гладна стачка
  • Технолог в ОЦК обяви гладна стачка

В ОЦК-Кърджали започна гладна стачка заради неизплатените заплати на работниците. Първи технологът Стефан Атанасов обяви, че няма да се храни, докато той и колегите му не получат дължимите им суми.

Междувременно металурзите вече събраха 4500 подписа в подкрепа на исканията си. Те обаче не изпълниха заканата си за масови напускания и част от експертите, които поддържат непрекъснатото производство на комбината, оттеглиха молбите си. Причина за това стана изказване на министър Делян Добрев от миналата седмица, в което металурзите намериха оптимизъм.

В началото на настоящата работна седмица кономическият министър отново призна, че ситуацията е много тежка и има реална опасност от несъстоятелност на комбината.
„За съжаление ОЦК-Кърджали не е Горубсо-Мадан, за да форсира държавата решаването на въпроса. Тук отношенията са търговски между частни компании и банки", каза той.

Стачкуващият металург Стефан Атанасов работи от 19 години в оловно-цинковия комбинат. Той изтъкна притесненията си, че над 500 човека са държани без заплати четири месеца. „Аз съм в депресия и затова по-добре, аз така и така гладувам, нямам пари, няма с какво да си платя тока и водата, нямам какво да си купя, живея сам", обясни мотивите си стачкуващият.

Очаква се утре още трима металурзи да обявят гладна стачка.