Създадоха Научен съвет по земеделие
Създадоха Научен съвет по земеделие / снимка: Министерство за земеделието и храните
Научен съвет по земеделие към министъра на земеделието и храните бе учреден днес. Председател на Съвета е акад. Атанас Атанасов, директор на Агробиоинститут към Селскостопанската академия.

Сред основните приоритети на Научния съвет ще бъдат въпросите, свързани с климатичните промени, производството на храни, алтернативното земеделие. развитието на зърнопроизводството, животновъдството и най-вече рационалното използване на средствата от еврофондовете, посочи акад. Атанасов.

Два или три пъти месечно ще има заседание на Съвета, като той ще бъде свикван и когато има актуален проблем в областта на селското стопанство у нас, посочи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Членовете на Съвета заедно с експерти на министерството ще се срещат с представители на браншовите организации, които ще представят проблемите си, каза министър Цветанов. Членовете на съвета ще получават по 400 лв. месечно, допълни министърът.

В рамките на седмица ще бъде изготвена програмата на Съвета и ще бъдат очертани приоритетите му, а до месец ще бъде приет и Правилникът за работа.

До 10 юни 2008 г. ще бъде съставен нов съвет на браншовите организации в земеделието, съобщи министър Валери Цветанов.