Съдът задължи управата на БНБ да обяви възнагражденията си преди фалита на КТБ
Съдът задължи управата на БНБ да обяви възнагражденията си преди фалита на КТБ / БГНЕС, архив

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който заедно с колегата си Петър Славов, пусна жалбата с оплаквания за възнагражденията на управителя на Българската народна банка (БНБ) съобщи, че са спечелили делото.

"Спечелихме делото, което бе заведено по жалбата ни във Върховния административен съд срещу отказа на управителя на БНБ за предоставяне на достъп до обществена информация, основно да ни предостави данни за възнагражденията, получени персонално в УС преди фалита на КТБ", информира депутатът.

Димитров: Управата на БНБ взела близо 1 млн. лв. възнаграждения през 2014-а

557 000 лв. са получени от УС на БНБ за първото полугодие на 2014 г., преди фалита на КТБ, съгласно данните, които имаме, но как са разпределени между 7-те члена на съвета, кой колко е получил индивидуално, припомни той. На този въпрос трябва да ни бъде отговорено, съгласно решението на съда, подчерта Димитров.

"Какви допълнителни възнаграждения е получил шефа на Банковия надзор преди фалита на КТБ, т.е. как е била оценена неговата работа през тези шест месеца и колко допълнителни възнаграждения е получил той? За нас ще бъде любопитно, ако се окаже, че той е прибрал добри суми, което означава, че този, който определя сумите е оценявал високо неговата работа преди фалита на КТБ", заяви  още Мартин Димитров.

"Интересува ни имало ли е въобще методика, по която са определяни допълнителните възнаграждения. Методика, която да прави връзка между свършената работа, постигнатите резултати и изплатените средства. Ако е нямало методика, то тогава някой еднолично е решавал", категоричен бе Димитров.

Управителят на БНБ с над 15 000 лв. заплата

"Призоваваме БНБ след това ясно съдебно решение да не търсят нови вратички, да не се крият, а да отговорят на нашите въпроси, които са обект на силен обществен интерес", продължи той и допълни: "Защото трябва да знаем в специалния регулатор БНБ какви пари са раздавани преди фалита на КТБ, за каква работа и как той се е самооценил".

Димитров призова сегашния гуверньор Димитър Радев "да покаже, че наистина води нова политика и да изпълни решението на съда в кратки срокове като предостави публично данните".