Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров съобщи, че разходите за заплати за управата на БНБ през миналата година възлизат на близо 1 милион лева. В управата на БНБ влизат 7 човека - трима членове на Управителния съвет, назначавани от президента, трима подуправители и гуверньорът, обясни той пред Нова телевизия.

„Това, което са ни отговорили, е, че за първото полугодие на 2014 година общо са разходвани за заплати 557 000 лева, тоест тук влиза всичко. Те са получавали три вида възнаграждения. По договор за управление са получавали пари само управителят и подуправителите, за членове на УС са получавали възнаграждения всички и отделно има това допълнително материално стимулира, което всички наричат бонуси. Но не знаем тези 557 000 лева как са били разпределени между тях", каза Димитров.

Той обясни, че през второто полугодие сумата намалява до 440 000 лева. „След казуса КТБ явно ги е хванало срам тези хора и възнаграждението е понамаляло", каза Димитров. Органът, който следи разходите в институцията, е Сметната палата, стана ясно от думите на народния представител.

Депутатът каза, че новото ръководство на централната банка е дало съгласие информацията за възнагражденията да е публична. „Старото обаче не е дало такова съгласие. А разликата между старото и ново ръководство са двама души - Цветан Гунев и Иван Искров. Явно те двамата не са съгласни да дадат тази информация", каза Мартин Димитров.

Той цитира по памет съобщените данни, че управителят на БНБ взима около 15 000 лв., подуправителите около 13 000 лв., членовете на управителния съвет - 3500 лв. „Не знаем за бонуси", добави той.

Източник: Novanews.bg