Строят испански Лас Вегас за 17 млрд. евро
Строят испански Лас Вегас за 17 млрд. евро / netinfo

Гигантски хазартно-развлекателен комплекс ще бъде построен в пустинята Лос Монегрос в испанската автономна област Арагон. Проектът вече е утвърден от

автономното правителство и е на стойност 17 млрд. евро. Тази сума превишава два пъти разходите по провеждането на Олимпиадата през 1992 година в Барселона и е пет пъти по-голяма от бюджета на испанското министерство на околната среда, предаде днес ИТАР-ТАСС.

Арагон иска да заеме второто място в световната класация след империята на хазарта Лас Вегас. На представянето на проекта "Гран скала" (ударението е на първата сричка) присъстваха 12 инвеститори от Австралия, Великобритания, Ливан и САЩ, а също 180 журналисти.

"На "Гран скала" се възлагат големи надежди и очаквания да привлече милиони от цялата планета. Такава възможност не бива да се пропуска", заяви вицепремиерът на местното правителство Хосе Анхел Биел.

В Лос Монегрос ще бъдат построени 32 казина, 70 хотела, 232 ресторанта, 500 магазина, голф игрище, летище, стадион за борба с бикове и увеселителен парк с умалени копия на египетските пирамиди, римски храмове и хотел, който ще бъде двойник на Пентагона.

Автономната област трябва да получи законодателно разрешение да има повече от едно казино в една провинция и да усвои над 2000 хектара пустеещи земи, да прокара до тях вода, електричество, газ, да построи пречиствателни станции и канализация.

Целта е към 2015 година комплексът да има 25 милиона посетители. През 2006 година Испания е приела над 50 милиона туристи.