Стойнев: Не се бавим по делото за Белене, защитаваме държавния интерес
Стойнев: Не се бавим по делото за Белене, защитаваме държавния интерес / снимка: БГНЕС

Предприети са мерки за защита интересите на НЕК по арбитражното дело с "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене". Това увери министърът на икономикита и енергетиката Драгомир Стойнев по повод изнесена от ГЕРБ информация. "Няма забавяне в решенията и няма забавяне на действията ни", категоричен е Стойнев.

Има отправени покани за разяснения по "Белене" и към бившия премиер Бойко Борисов, и бившите ресорни министри Трайчо Трайков и Делян Добрев, и към Валентин Николов, както и към всички ръководства, които са били в сферата на НЕК и всички експерти.

Правителството следва принципа да отстоява интересите на българската страна и да се води от тези интереси в рамките на всички действия, категоричен е Стойнев. Арбитражното производство и всяка информация, свързана с него, не може да се ползва безотговорно и непремерено публично. Такава е препоръката на НЕК и адвокатското дружество "Уайт енд Кейс", заяви още той.

До приключване на производството трябва да бъдем прецизни по всички публични изявления. Това е единствената причина за нашата лаконичност, добави Стойнев и призова медиите да оценят тази позиция.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов алармира, че страната ни може да загуби 1 млрд. евро по арбитражното дело заради бездействие на правителството. Борисов се позова на получено писмо, за което не се нае да каже дали е автентично, че адвокатите на българската страна искат информация по делото от 5 август. Борисов призова управляващите да дадат разяснения по темата. Той подчерта, че страната ни разполага само с месец и ако не се направи нужното, догодина тя ще е задължена с 1 млрд. евро. Бившият промиер смята, че страната ни може да спечели арбитража и дори видя умисъл в действията управляващите. Той заяви, че ще сезира главния прокурор по казуса.