Стойнев: Не може да продължаваме да подпомагаме столичната топлофикация
Стойнев: Не може да продължаваме да подпомагаме столичната топлофикация / снимка: БГНЕС
Стойнев: Не може да продължаваме да подпомагаме столичната топлофикация
70396
Стойнев: Не може да продължаваме да подпомагаме столичната топлофикация
  • Стойнев: Не може да продължаваме да подпомагаме столичната топлофикация

Държавата не може непрекъснато да подпомага „Топлофикация-София", заяви енергийният министър Драгомир Стойнев. По думите му енергийното министерство продължават да пристигат сигнали на хора, които считат сметките си за завишени.

Междувременно от топлофикационното дружество съобщиха, че близо три четвърти от сметките за януари са до 150 лева. Направени са и предварителни анализи на сметките над 300 лева и те са показали, че или става дума за реални отчети на месечна база, или за завишени прогнозни дялове.

Енергийният министър Драгомир Стойнев подкрепя идеята за смяна на мениджмънта на „Топлофикация-София".

"Трябва да се мисли начин "Топлофикация-София да започне да връща дълговете си, защото да се казва, че те са наследили проблем... Аз съм наследил проблемите от ГЕРБ и следователно не нося отговорност и НЕК не трябва да се разплаща с никого. Както ние търсим начин за стабилизиране на енергетиката и го правим тези осем месеца, така и те трябва да стабилизират "Топлофикация-София". Това не може да продължава - правителството чрез БЕХ да подпомага "Топлофикация - София" и на всичкото отгоре общинските съветници от ГЕРБ казват, че държавата по никакъв начин не помага. Как да помогнем? Да им даваме на още по-ниска цена природния газ или изцяло да се субсидира от държавата? Какво трябва да направим", попита Стойнев.

Въпреки програмата на „Топлофикация-София" за намаление за лоялните клиенти, според министъра хората са недоволни от високите сметки.

Драгомир Стойнев отново заяви, че не вижда причини за промяна на цената на тока до края на годината въпреки исканията на електроразпределителните дружества.

"Не смятам, че можем да очакваме увеличение на цената на електроенергията. Разбира се, всичко зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране", допълни той.

Електроразпределителните дружества поискаха увеличение на цената на тока с между 7 и 9 на сто още от 1 април, за да подобрят услугите си и да направят инвестиции в мрежата.

Шефът на столичната топлофикация Стоян Цветанов ще гостува в предаването "Седмицата" на Дарик радио на 15 февруари