Становището на ЕК за АЕЦ „Белене” ясно до петък?
Становището на ЕК за АЕЦ „Белене” ясно до петък? / netinfo

Европейската комисия може да разгласи становището си за строителството на АЕЦ "Белене" в четвъртък или в петък, съобщи за БТА източник от Комисията.

Той бе запитан по проблема във връзка с появили се медийни съобщения, че Европейската комисия вече е дала положително становище за строителството. Не ми е известно това да е станало, но нека проверя още веднъж как точно стоят нещата, каза източникът.

Още няма решение на Европейската комисия, но е много е възможно становището й да бъде обявено утре или в петък, заяви той, без да се ангажира по същността на отговора на Комисията.

България поиска мнението на Европейската комисия за строителството на АЕЦ "Белене" преди няколко месеца и изпрати заедно със запитването и необходимата документация. Неотдавна говорителят на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс посочи, че отговорът се бави, тъй като Европейската комисия очаква в бъдеще и други страни от Европейския съюз да поискат мнението й за строителство на АЕЦ с руски ядрени реактори ново поколение, каквито се планират за АЕЦ "Белене".

Положително становище на Европейската комисия ще облекчи в голяма степен получаването на заеми от европейски източници за финансиране на строителството на АЕЦ "Белене".