Спират банкнотата от 500 евро заради престъпници и терористи
Спират банкнотата от 500 евро заради престъпници и терористи / netinfo

Европейската централна банка (ЕЦБ) спира производството и издаването на банкнотата от 500 евро през 2018-а година. Причина за това са притесненията, че тя е използвана значително от престъпници за пране на пари и дори за финансиране на терористи.

Европейската банка "реши да спре за постоянно производството на банкнотата от 500 евро и да я изключи от европейските серии, вземайки предвид притесненията, че тази банкнота може да улесни извършването на незаконни дейности", се посочва в изявление на банката след среща на управителния й съвет.

Наричат ги "Бинладенките", всички говорят за тях, но практически никой не ги вижда. 500 -те евро служат повече за укриване на разни неща, отколкото за закупуването им, отбеляза френският финансов министър Мишел Сапен още през февруари.

Банкнотата обаче е предпочитана от спестители за трупане на запаси. Тези хора могат да използват вече номинала от 200 евро.

Съпротивата срещу изчезването на 500-те евро е особено силна в Германия, където повечето хора предпочитат да плащат в наличност.

Източник: БГНЕС, БНТ