Слаб старт на коледните продажби в САЩ
Слаб старт на коледните продажби в САЩ / netinfo

С настъпването на "черния петък", деня след Деня на благодарността, американските магазини отбелязват началото на сезона на коледните продажби. Тази година обаче настроението в търговските вериги на дребно изглежда не е много празнично, съобщава К2Капитал.

Икономическият растеж на САЩ е застрашен от спада на жилищния пазар и кризата в кредитирането, а на този фон потребителските разходи в страната намаляват.

Според най-новите данни на търговското министерство на САЩ продажбите на дребно през октомври са се увеличили с едва 0,2 на сто през октомври в сравнение с 0,7 на сто нарастване през предходния месец.

Редица анализатори на сектора на търговията на дребно очакват тенденцията на свиване на потребителските разходи да се запази.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ потвърди, че икономическият растеж в страната се е забавил. В началото на седмицата УФР прогнозира, че през 2008 г. темпът на увеличение на брутния вътрешен продукт ще бъде 1,8- 2,5 на сто, докато по-рано прогнозите бяха за 2,5 до 2,75 на сто.