Скандали и възмущение при обсъждане на Бюджет 2016
Скандали и възмущение при обсъждане на Бюджет 2016 / снимка: БГНЕС, архив
Скандали и възмущение при обсъждане на Бюджет 2016
82975
Скандали и възмущение при обсъждане на Бюджет 2016
  • Скандали и възмущение при обсъждане на Бюджет 2016

Депутатите от БСП и Атака напуснаха възмутени заседанието на бюджетната комисия, на което се разгледаха бюджетите на Здравната каса, общественото осигуряване и републиканските сметки за 2016 година. Причината - непредставени доклади и становища за проектите и заложени нови промени. Въпреки отсъствието на част от депутатите обаче комисията прие на второ четене бюджетите на Здравната каса, общественото осигуряване и републиканските сметки за 2016 година.

Петър Чобанов от ДПС заяви, че за пореден път се вършат неща, близки до абсурда, като по думите му Бюджет 2016 в началото на заседанието дори не е бил разпечатан, а предварително не са били представени нито становища, нито мотиви, или доклади по трите законопроекта.

Румен Гечев от БСП също предложи отлагане на заседанието, като обясни, че две минути преди началото на комисията му е даден проекта за ДОО, а републиканския бюджет и този на касата, както и становища няма. Той припомни, че на първо четене бюджет 2016 бил приет за два часа без становища и допълни, че и в Африка няма такива работи. Предложенията за отлагане на заседанието не бяха приети и депутатите от левицата го напуснаха.

Николай Александров от Атака мотивира напускането си с липсата на доклади, като дори показа своята електронна поща, на която не е била изпратена никаква информация за днешното заседание и сравни поведението на управляващите с Ким Чен-ун и ситуацията в Северна Корея. По думите му дори има вкарани промени в законопроектите между първо и второ четене, които дори и опозицията не е могла да разгледа.

Председателят на комисията Менда Стоянова изрази друго мнение за материалите:

„Това не е вярно. Просто г-н Гечев беше много емоционален. Първо, трябва да кажа, че всички становища, които е получила бюджетната комисия от неправителствени организации и други учреждения, са още по закона за първо четене, защото там са основните текстове. Предадени са народните представители и те ги знаят. Предложенията на народните представители постъпиха миналата седмица и всички знаят тези предложения", каза Стоянова.

От ДПС останаха на заседанието, а Чобанов се обоснова с думите, че това им е работата.

Така въпреки отсъствието на депутатите от БСП и Атака комисията прие на второ четене бюджетите на Здравната каса, общественото осигуряване и републиканските сметки за 2016 година.

Утре на извънредно пленарно заседание предстои окончателното разглеждане и приемане на трите бюджета. Сред заложените параметри в държавните сметки догодина са увеличение на детските с 2 лева за едно дете, вдигане на минималната работна заплата от 1 юли на 420 лева, нарастване на пенсионната възраст с 2 месеца, а на минималната пенсия с 3 лева и 94 стотинки. Бюджет 2016 залага 2 % дефицит, 2,1 процента икономически растеж и максимален размер за поемане на нов държавен дълг от 5.3 милиарда лева. На днешното заседание се приеха и някои малки корекции - 10 милиона повече за култура и 20 милиона отгоре за ваучери за храна, а предизвикали протести, промени свързани с орязването на социалния пакет на полицаите, пожарникарите и военните окончателно бяха оттеглени. Проектът за касата предвижда 129 милиона повече от миналата година, но в същото време парите са със 130 милиона по-малко от поисканите.