"АЕЦ „Белене" е „лош, корупционен проект", на който трябва да бъде сложена точка". Това заяви в ефира на NOVA бившият финансов министър Симеон Дянков. Той беше категоричен, че страната няма нужда от допълнителна мощност, защото потреблението на електроенергия в България, а и в Европа като цяло, намалява.

Нова идея: АЕЦ "Белене" да бъде довършен като частен проект

По думите му и проектът „Бургас-Александруполис" също не ни е нужен. „Темата „Южен поток" може да е полезна, но затова е нужна и Русия, и ЕС. България може да спечели от този проект", коментира Дянков.

След стрес тестовете: Банковата система е стабилна (ВИДЕО)

Относно доклада на БНБ за проведените стрес тестове на българските банки Симеон Дянков заяви: „Стрес тестовете като цяло показват, че банките ни са добре. Има само две банки, които са с българска собственост и имат много препоръки, които трябва да изпълняват. Изводът е - трябва да вървим по-бързо към Европейския банков съюз. Ако имаше Европейски банков надзор, КТБ нямаше да фалира. Понеже този надзор осигурява стабилност".

Борисов: Не съм готов да се кандидатирам за президент (ВИДЕО)

Във връзка с предстоящите президентски избори той изрази мнение, че новата фигура кандидат за президент на ГЕРБ най-вероятно няма да е Кристалина Георгиева: „Тя има много отговорна работа в Брюксел и смятам, че мястото ѝ е там. Външната обстановка толкова рязко се промени напоследък, че прогнозите кой ще е добър президент, са се променили".

Като слабост на кампанията Симеон Дянков посочи, че и от ляво, и от дясно липсва обсъждане на стратегия как ще се подобри ситуацията в страната с новия президент - и от икономическа, и от социална гледна точка.

„Опозиция няма нито в икономическата политика, нито в президентската кампания. А досега не съм чул нито в ляво, нито в дясно да се изказват смислени идеи как с нов президент ще се промени икономическата политика. Това показва реална липса на идеологии в ляво и в дясно, а на фона на тази ситуация правителството изглежда много добре", каза още бившият финансов министър Симеон Дянков.

Източник: Nova.bg