Шест наши ВиК дружества стават за публично-частно партньорство според СБ
Шест наши ВиК дружества стават за публично-частно партньорство според СБ / netinfo

Шест ВиК дружества у нас са обявени от Световната банка за подходящи при реализацията на публично – частно партньорство в България. За концесия на някой от тях ще кандидатства WТE, която е дъжерна на опериращия у нас австрийски гигант ЕВН. Това съобщи на семинар в Истанбул Георги Георгиев – директор на WTE за България.

ВиК дружествата в Бургас, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ловеч и Добрич са във фокуса на инвеститорите от общо 29 дружества в страната. От думите на Георгиев немската компания има най-силен интерес към водния сектор в Пловдив и Бургас.

Георгиев заяви, че ВиК системата у нас е пред разруха заради отлагане на приемането на закона за ВиК сектора. От частната компания смятат, че собствеността на дружествата трябва да е общинска, а не както на повечето места – държавна.

Георги Георгиев подчерта, че водната инфраструктура в България е тотално амортизирана и е на повече от 20 години. За да се модернизират ВиК дружествата, нужните инвестиции са около 10 млрд. евро. Ако се разчита на държавните инвестиции, модернизацията ще се случи към 2040 година, коментира шефът на WTE за България.

По думите му с частни капитали нова ВиК мрежа може да имаме до 2025 година. От компанията очакват да бъде приет закона за ВиК сектора и тогава те ще обявят конкретни инвестиционна намерения.